História čokolády
Čokoláda-pochúťka pôžitkárov má svoj pôvod v ríši Aztékov.
Roku 1519 sa při brehoch Mexika v okolí města Veracruz vylodil Hernando Cortéz so svojím obrovským vojskom. Keď sa dostal do hlavného města ríše Aztékov Tenochtitlanu(dnešné Mexico City), ohromila ho kultúra starého národa, avšak už po dvoch rokoch sa ocitla ríša v ruinách, kôli španielskej ziskuchtivosti.
Cortéz opustil ruiny Tenochtitlanu obohatený o rozsiahle vedomosti, no najväčší dojem naň urobil nezvyčajný varený nápoj, ktorý Aztékovia volali xocolatl. Cortéz predstavil receptúru na prípravu tohoto nevšedného nápoja na dvore kráľa Karola V, kde sa nápoj stretol s obrovským ohlasom, najmä však až po dvadsiatich rokoch, kedy do nápoja pridal trocha cukru a vanilky a podporil jeho propagáciu vzrušujúcimi historkami.
Pôvodný nápoj sa však veľmi odlišoval od tekutej čokolády, jako ju poznáme dnes. Xocolatl doslova znamená horká voda, a ak by ste mali niekedy možnosť ochutnať kakaovú drvinu(pomleté bôby), pochopili by ste, že tento názov je výstižný. Aztékovia primiešavali do sušených, opražených a pomletých kakaových bôbov papričky čili, klinčeky a škoricu a potom do tejto zmesi pridávali kukuričnú múku jako základný emulgátor na absorbovanie mastného kakaového masla.
Čokoláda bola nápojom horných desaťtisíc. Sušené kakové bôby sa používali aj jako platidlo. Za 4 bôby si člověk mohol kúpiť zajaca, za 10 bôbov dámsku spoločnosť na jednu noc a za 100 bôbov otroka.
Náhľad fotografií zo zložky Čokoládka